Ελληνική διάκριση στην 51η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής

Ελληνική διάκριση στην 51η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση ενημερώνουν ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η 51η Ολυμπιάδα Φυσικής, που φέτος διοργανώθηκε από τη Λιθουανία στο διάστημα 17 με 24 Ιουλίου 2021.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που επιλέχθηκαν από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Γ΄ Λυκείου “Αριστοτέλης 2021” για να συγκροτήσουν την Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα ήταν οι:

  • Πετράκης Μάριος – Γαβριήλ του Ηλία και της Μαρίας Ζωής. από το Γενικό Λύκειο Μυγδονίας,
  • Προυσαλίδη Εριφύλη – Δέσποινα του Ιωάννη και της Μαρίας, από το Πρότυπο Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης,
  • Μπάλλα Γκεράλντο του Ανέστι και της Ελιόνα, από το 18ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης,
  • Κυριακούδη Αικατερίνη – Στέλλα του Δημητρίου και της Αναστασίας, από το 5ο Γενικό Λύκειο Καβάλας,
  • Σταμπούρλου Φρειδερίκη του Σταυρού και της Ανδρονίκης, από το Γενικό Λύκειο Οινοφύτων.

Ο μαθητής Πετράκης Μάριος – Γαβριήλ διακρίθηκε με εύφημο μνεία ως μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας. Η διάκριση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και ο αριθμός των βραβευόμενων μαθητών και μαθητριών με μετάλλια και διακρίσεις περιορισμένος.

Στη φετινή Ολυμπιάδα Φυσικής συμμετείχαν 370 μαθητές από 76 χώρες και διαγωνίστηκαν σε απαιτητικά θεωρητικά θέματα αλλά και στην εκτέλεση πραγματικών πειραματικών ασκήσεων με σύνθετες διατάξεις και πολύπλοκες πειραματικές μετρήσεις.

Λόγω της πανδημίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ομάδας κάθε χώρας συγκεντρώθηκαν στις πρωτεύουσες των χωρών τους υπό την εποπτεία των Λιθουανών διοργανωτών και των εθνικών εκπροσώπων. Στη χώρα μας, η Ολυμπιάδα έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Φυσικής, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από την Πολιτεία μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και εξασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες και αυστηρές διαδικασίες για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του διαγωνισμού, όπως θέσπισαν οι διοργανωτές.

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση συγχαίρουν τους μαθητές για τις επιδόσεις και το ήθος τους και τους εύχονται καλή σταδιοδρομία. Επίσης, αξίζουν συγχαρητήρια οι καθηγητές και οι συνεργάτες του ΕΚΠΑ όπως και τα μέλη της ΕΕΦΕΕ, που εργάστηκαν εθελοντικά και αφιλοκερδώς για την προετοιμασία της Ολυμπιακής Ομάδας και τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο. Χάρη στις προσπάθειές τους, ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η προετοιμασία και η συμμετοχή της χώρας μας στις ειδικές συνθήκες διεξαγωγής της 51ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Φυσικής.